Недільні думки. 9-та Неділя по Зісланні Святого Духа Ісус іде по воді (Мт. 14, 22-34)


         «І коли відпустив народ, пішов на гору помолитися на самоті» (Мт. 14, 23а) – таким коротким, але дуже важливим реченням, євангелист Матей залишає нам цінне свідчення Христової особистої молитви, уточнюючи, що на ній Ісус «був…сам один» (пор. Мт. 12, 23). Молитва Ісуса – це Його особиста розмова з Богом-Отцем у Святому Дусі і вона є невід’ємною складовою Його важких днів сповнених проповіддю, чудами, дискусіями з книжниками, навчанням апостолів та постійними подорожами. Христос завжди має час на молитву.
         «Учні, побачивши, що він іде морем, жахнулись. “То привид!” – заговорили й закричали з переляку» (Мт. 14, 26). Так події розгортаються після того, як Христос повертається з молитви, щоб знову бути із своїми учнями. Нажаль, вони ще не зрозуміли до кінця: Хто Він? Для учнів, Його ходіння по воді, здавалося неможливим, отже вони природньо жахаються вважаючи, що перед ними привид.
       «Заспокойтесь, – це я, не страхайтеся!» (Мт. 14, 27б) – лунає такий звичний для апостолів голос Христовий. Цей же голос звучить у душі кожної людини, яка у своєму житті зустрічається із страхом стати жертвою зла. У такі складні моменти, варто пригадати Христа, Який іде по воді і звертається до нас: «Підійди!» (пор. Мт. 14, 29). Тобто будь зі мною близько, Я ніколи не дам можливості морю зла затопити тебе.
         Апостол Петро сумнівається, що здатен наблизитися до Христа по морю, але Він знає, що Христос не може покинути Його, а тому просить: 20«Господи, рятуй мене!» (пор. Мт. 14, 30). І ось, Петро врятований. Ісус у човні разом з учнями. Буря втихла. Таким є образ Церкви, човна, який пливе у морі розбурханому злом, і десь у далині чує знайомий голос: «Заспокойтесь, – це я, не страхайтеся!» (Мт. 14, 27б). Таким є і образ нашого життя, у якому сили зла намагаються потопити нас, а присутність Христа викривити запевняючи, що Його присутність – це всього лише привид, ілюзія, міраж. Та той, хто мужньо піде на голос Господа, всім серцем забажає бути з Ним, незважаючи навіть на те, що змушений іти по розбурханому морю, ніколи не зазнає поразки від зла, бо навіть якщо і засумнівається, чи злякається на якусь мить, одразу щиро викрикне до Бога: «Господи, рятуй мене!» (пор. Мт. 14, 30) і Божественна рука помочі не забариться.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)