Недільні думки. 11-та Неділя по Зісланні Святого Духа Притча про немилосердного боржника (Мт. 18, 23-35)


            Десять тисяч талантів – це приблизно 30 тон цінного металу, або й більше (все залежить від античних систем обчислення ваги), а 100 динаріїв – це близько 30 грам золота. Отож поведінка щасливця, якому пан простив просто неймовірно великий борг:  «Вийшовши той слуга, здибав одного з своїх співслуг, який винен був йому сто динаріїв, схопив його й заходився душити його, кажучи: Віддай, що винен» (Мт. 18, 28) є просто незрозумілою, можна сказати божевільною.
         Христос навмисно проводить таке порівняння. В першу чергу у ньому підкреслюється близькість і важливість людини для Бога, адже боржник, якому цар позичив аж 10 тисяч талантів, мав би займати дуже високу посаду, звідси і влада відправляти інших у в’язницю: «…пішов і кинув його в темницю, аж поки не поверне борг» (Мт. 18, 30б). І якби хто не бажав бачити себе у ролі скривдженого боржника, що був винен всього 100 динаріїв, - Богові ми завдячуємо усім що маємо, включно з нашим життям, яке навіть невіруючі люди, називають неоціненним.
         «Якже побачили товариші його, що сталося, засмутились вельми, пішли до свого пана й розповіли йому про все сподіяне» (Мт. 18, 31). Отож перед Богом немає жодних прихованих речей і наша поведінка, навіть найменші порухи нашого серця є відомі для Господа.
         Повторний діалог царя із боржником доволі жорсткий: «Слуго лукавий!» (див. Мт. 18, 32) називає цар свого підданого. А завершення діалогу зовсім невтішне: «І розгнівавшись його пан, передав його катам, аж поки йому не поверне всього боргу» (Мт. 18, 34). Поверененя такого великого боргу просто неможливе, а значить покарання буде вічним.
         У дуже яскравий спосіб Христос дає зрозуміти кожному, немає жодного сенсу не прощати нашим ближнім носячи камінь образи і забуваючи скільки прощено нам. Цим Христос, аж ніяк не усуває суспільну справедливість покарання за злочини. Він наполягає на очищенні нашого серця, у якому не сміє жити образа, а часто і лють, через заподіяну нам кривду. Такі почуття, можуть довести людину до дуже необдуманих дій. Та Христос дуже чітко вказує на безмежне милосердя Бога, яке прощає і приймає. Чи маємо право ми чинити по іншому?



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)