Недільні думки. 10-та Неділя по Зісланні Святого Духа Вигнання злого духа з біснуватого (Мт. 17, 14-23)


              У Святому Євангелії зустрічаються певні висловлювання Ісуса, які доволі важко зрозуміти. Одне із таких, є у сьогоднішньому євангельському уривку: «Коли матимете віру, як зерно гірчиці, то скажете оцій горі: Перенесися звідси туди – і вона перенесеться; і нічого не буде для вас неможливого.» (Мт. 17, 20б) Проте, мало хто з нас, може похвалитися вірою у розмірі гірчичного зерна, яка здатна переносити гори.
         Можливо, ми взагалі не маємо віри, оскільки неспроможні здійснити євангельських слів? Читаючи далі, чуємо слова Христові: «А щодо цього роду бісів, то його виганяють лише молитвою і постом» (Мт. 17, 21). Виходить, віра має бути завжди супроводжувана молитвою і постом. У такому випадку «нічого не буде для вас неможливого» (див. Мт. 17, 20), але віра, піст і молитва – це співпраця з Божою волею, а не звичайна реалізація людських бажань. Тому «перенесення гір» у буквальному значенні, можна сприйняти, як метафоричний вислів, якій підкреслює силу правдивої віри поєднаною з молитвою і постом, які у свою чергу, завжди узгоджуються з волею Божого Провидіння.
         Христос вказує апостолам на причину їхньої нездатності допомогти біснуватому та його батькові: «Через вашу малу віру» (див. Мт. 17, 20). Мала віра може бути наслідком часткового уповання на Бога, що залишає у серці місце для уповання на свої власні сили. Саме таке «покладання на свої сили» є згубним і не дозволяє діяти Божій благодаті.
          «…лише молитвою і постом» (див. Мт. 17, 21) – ось у чому полягає співпраця людини з Божою благодаттю. Правдива аскеза, відречення, присвячення свого власного часу для Бога – це зусилля людини. Натомість віра повинна завжди залишати місцем для дії Божої благодаті і здійснення Його ініціативи. Тож зусилля людини – дуже важливі, але благодать залишається вільною відповіддю Бога на її молитовне прохання.  
         «Господи, змилуйся…» (див. Мт. 17, 15) – благально звертається батько біснуватого до Ісуса, і стає свідком Божої допомоги: «тож видужав юнак тієї ж миті» (див. Мт. 17, 18). Залишимо і ми у власних серцях простір для Божої дії і тоді для нас: «…нічого не буде для вас неможливого» (див. Мт. 17, 20). 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)