Недільні думки. 8-ма Неділя по Зісланні Святого Духа Чудесне нагодування п’яти тисяч чоловіків (Мт. 14, 14-22)

         Чудесне помноження їжі, можна знайти на сторінках Старого Завіту, зокрема у житті святих: пророка Іллі (див. І Цар. 17, 14) та пророка Єлисея (ІІ Цар. 4, 42-44). Але у випадку з Ісусом, чудо помноження хлібів набирає зовсім нового значення. Про це свідчать Його слова звернені до учнів: «Дайте ви їм їсти!» (пор. Мт. 14, 16). У цій фразі відчувається передсмак пасхальної євхаристійної вечері, на якій Христос скаже: «Чиніть це на мій спомин» (Лук 22, 19б). Тобто дасть владу апостолам і їхнім наступникам, звершувати Пасхальний Євхаристійній бенкет, аж до другого і славного Його приходу.
         Таким чином, чудо помноження хлібів, виявляє не тільки дочасну опіку Христа над своїм народом, але вказує на вічний і Небесний бенкет, Небесну Літургію, відображенням якої є Божественна Літургія.
         Ісус «підвів очі до неба, поблагословив і розламав ті хліби…» (див. Мт. 14, 19). Вочевидь Христос промовив традиційне юдейське благословення berakhà, що промовляється над їжею: «Будь благословенний Господи, Царю світу, Ти Який вирощуєш хліб із землі». Це ж благословення, цілком вірогідно, Він міг промовити і на Тайній Вечері. Проте в устах Христових, традиційна молитва перетворюється на молитву, через яку у чудесний спосіб діє Господь. Це ж саме, відбувається кожного разу на Божественній Літургії, де здавалося б звичайні слова молитви Церкви промовлені священиком і підтвердженні церковною спільнотою, творять Євхаристійне диво.     
         «Тих же, що їли, було яких п'ять тисяч чоловіків, окрім жінок та дітей» (Мт. 14, 21). Справді, вражаюча кількість людей, які вгамували голод та ще й залишили 12 повних кошів хліба. І таке чудо, буде повторюватися крізь всю історію Церкви, де кожний, хто спраглий Христа, буде шукати Його, насичуватися, і ніколи цієї їжі Божого Слова і Євхаристійної жертви не бракуватиме. Усе так просто, хліб стає Тілом Господнім, вино – Його святою Кров’ю,  але насититися ними зможуть тільки ті, що очима віри здатні бачити це Євхаристійне чудо, у якому завжди присутній Господь, Який приходить, щоб  «змилосердитися та вигоїти недужих» (пор. Мт. 14, 14).  


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)