Недільні думки. 19-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Коли ви любите тих, що вас люблять, яка вам заслуга? (Лк. 6, 31-36)


Дуже приємно читати на сторінках Євангелія оповіді про різні чудеса звершенні Христом, адже вони свідчать про всемогутність нашого Бога. Зовсім інша справа з навчанням Євангельської новини. Саме з ним, ми безпосередньо зустрічаємося у сьогоднішньому уривку з Євангелія від Луки.
         «І як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само» (Лук. 6, 31) – це той мінімальний мінімум доброти, який Христос вимагає у кожного свого учня. Так зване «золоте правило», яке Творцем є закарбоване у серці кожної людини. А далі Ісус розвиває своє навчання ставлячи дуже цікаве питання: «Коли ви любите тих, що вас люблять, яка вам заслуга?» і одразу ж відповідає на нього «Таж бо й грішники люблять тих, що їх люблять» (Лук. 6, 32). Отож природня людська любов, яка базується на симпатії один до одного, яка є відповіддю на добре поводження із боку іншого, не є достатньою щоб бути «синами Всевишнього» (пор. Лук. 6, 35).
         Радикалізм Євангелія полягає у любові до ворогів та у чиненні добра, які не знають умовностей та кордонів. Саме тому, любов християнина не може бути плодом його моральності, але шукає свій початок у самому Господі. «Любов же полягає не в тому, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас і послав Сина свого – примирення за гріхи наші». (І Ів. 4, 10).
         Не може любити той, хто не почувається любленим. Не може добро чинити той, хто є озлоблений. Тому прийняти правду про Божу любов, яка вийшла нам на зустріч в особі Христа і його жертви, є необхідною передумовою для виконання Євангелія.
         Мабуть одні з найзворушливіших слів Старого Завіту, у яких Бог Отець висловлює свою любов, є уривок з книги пророка Ісаї: «Невже ж забуде молодиця своє немовля? Не матиме жалю до сина свого лона? Та хоча б вона й забула, я тебе не забуду. Глянь! Я записав тебе в себе на долонях…» ( Іс. 49, 15-16а). Чи може людина залишитися байдужою перед такою безкорисливою і всеобіймаючою Божою любов’ю? Отже наша християнська любов, не є просто почуттям, не є наслідком високої моралі, а є відповіддю на любов Того Хто полюбив нас і помер за нас.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)