Недільні думки. Неділя Томина, Антипасхи (Ів. 20, 19-31)


     Дуже часто людина шукає гарантії для своєї віри. Такі ж докази хотів одержати апостол Тома «як не побачу…не повірю» (див. Ів. 20, 25). Христос відповідає на виклик сумніву, Він об’являється Томі: «Подай сюди твій палець і глянь на мої руки.» (Ів. 20, 27а).
        Невірство Томи перетворюється у чудову нагоду підкреслити та підтвердити одне з основних послань Євангелія, яке звучало на свято Пасхи: «І Слово стало тілом, і оселилося між нами.» (Ів. 1, 14а). Пізніше апостол і євангелист Іван проголосить: «З цього спізнаєте Дух Божий: кожний дух, який визнає, що Ісус прийшов у тілі, той від Бога» (І Ів.4, 2). Отже Таїнство Воплочення Христа у тілі, стає центром християнської віри, адже Бог, Який став людиною, освятив, відкупив і преобразив людську природу у її первозданній красі та непорочності.
      Апостол Тома приголомшений побаченим, у захваті проголошує визнання віри: «Господь мій і Бог мій!» (Ів.20, 28б). Щоб повторити ці слова, щоб зробити їх особистим переконанням, християнин не може перестати бути захопленим Богом, Який став людиною. Християнин не може забути Бога, Який був обпльований, збичований та розп’ятий, а проте воскрес, воскрешаючи із собою умертвлену гріхом людську природу. Тому для християнина не є скандалом проповідувати свого люблячого розп’ятого Бога: «…ми проповідуємо Христа розп’ятого: ганьбу для юдеїв, і глупоту для поган, а для тих, що покликанні… Христа, Божу могутність і Божу мудрість.» (І Кор. 1,23-24)
        «Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!» (Ів. 20,29б) – слова Ісуса, які є дуже дорогі серцю кожного учня Христового. Слідувати за Тим, Якого ти ніколи не бачив тілесними очима, але Якого ти зустрічаєш очима віри; бути з Тим, Якого ти не чув фізичним слухом, але Якого відчуває твоє серце; наблизитися до Того, Якого ти ніколи не торкався своїми руками, але Твоя душа відчувала Його обійми, – ось християнська віра у Воплоченого Бога. Саме завдяки ній, можна стати справді щасливим і одержати вічне життя в Його ім’я (пор. Ів.20, 31).



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)