Недільні думки. ІІІ-тя Неділя Великого Посту (Мр. 8, 34-9,1)


«Що бо людина може дати взамін за власну душу?» (Мр. 8, 37) – дає запитання у сьогоднішньому євангельському уривку Господь. Питання, яке одразу провокує відповідь, – нічого, бо людська душа, а отже життя є найціннішим для людини.
         Христос пропонує присвятити, віддати, пожертвувати цей неоціненний дар власного життя Йому, – Життєдавцю: «…хто погубить свою душу мене ради та Євангелії, той її спасе» (Мр.8, 35б). Такий радикалізм Євангелія спонукав усі покоління християн до максимально відданого служіння Богові. І було б самообманом надіятися на спасіння без реальної готовності віддати усе своє життя у Божі руки.
         «Коли хтось хоче йти за Мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр. 8, 34) – пропонує Христос спосіб «погублення» своєї душі, – невідступно та кожноденно (пор. Лук. 9, 23) нести свій хрест, тобто свої життєві обов’язки та слідувати за Ним. Сам же Він «несе для себе хрест» (пор. Ів. 19, 17) і кожен хто йде по слідах Страждаючого несучи свій хрест, прийде врешті на Голгофу. Голгофа – це місце смерті, де Христос добровільно її приймає і віддає своє життя: «Отче, у Твої руки віддаю духа мого!» (див. Ів. 23, 46). Якщо наше життя буде вірним слідуванням Ісусові, через «погублення» своєї душі у любові до Бога і ближнього, то під час особистої Голгофи, у годині смерті Господь дасть мужність сказати: «Отче, у Твої руки віддаю духа мого!».
         «…Є деякі з отут присутніх, що не зазнають смерти, аж поки не вздріють Царства Божого, що прийде у могутності» (див. Мр. 9,1). Ті які побачать Церкву, Досконалу Невісту Христа, яка народилася з крові і води Христа на Хресті (пор. Ів. 19, 34). Таким чином Церква, Царство Боже приходить у світ завдяки Христові і буде безупинно ширитися у могутності через тих, які не бояться нести свій хрест ідучи за Тим, який через воду (Святе Таїнство Хрещення) та через кров (Святе Таїнство Євхаристії) супроводить їх на дорозі спасіння, де Хрест третього дня стане знаком перемоги, а не поразки, як вважали всі (див. Мт. 27, 39-44).  



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)