Недільні думки. Неділя М’ясопусна (Мт. 25, 31-46)


          «Тоді цар скаже…» (Мт. 25, 34). У розповіді про Страшний Суд Христос називає себе царем, тобто тим, хто має повноту влади і найвище та безапеляційне право судити. Воднораз парадоксально, Христос вказує на Себе, як на Того, Хто є присутній у найбільш незахищеній людині: «Бо я голодував… мав спрагу… чужинцем був… нагий… хворий… у тюрмі був» (пор. Мт. 25, 35-36). Отож Його царський статус аж ніяк непов’язаний з особливою, практично деспотичною владою. Навпаки, Бог як цар, являє себе у найбільш нужденному та потребуючому. «…Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і безсильне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильних» (І Кор. 1, 27).
         Мабуть найбільш вражаючим моментом оповіді, є здування тих хто був вибраний, щоб унаслідувати Царство і тих, хто був відправлений на вічний засуд. «Господи, коли ми бачили Тебе?...» (пор. Мт. 25, 37;44). Отже особиста впевненість чи думка інших, аж ніяк не визначає спасіння людини. «…Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили» (пор. Мт. 25, 40б). Відношення до іншої людини з такою увагою, терпеливістю та готовністю допомогти, немовби це був цар, – ось практична підказка для здобуття Царства Божого.
         «Царство моє не від світу цього» (Ів. 18, 36а) – скаже Ісус на суді Пилата. В цьому і полягає парадокс віри в Христа. Він Сам дозволяє судити Себе будучи Найвищим і справжнім Суддею. Таке «засудження Христа» буде тривати аж до Його другого і славного пришестя, і було б дуже боляче, якщо б ми християни, ті які покликанні уприсутнювати Царство Боже на землі, виявилися виключенні з нього тільки тому, що засуджували Христа у нашому ближньому, не бажали визнати царської гідності у тій особі, яка не викликає наших особливих симпатій, бо не здатна нічим нам віддячитися.    
         «Прийдіть, благословенні Отця мого, візьміть у спадщину Царство…» (Мт. 25, 34) – слова, почути які сподівається кожен учень Христовий. Та чи зможемо ми розпізнати Царя вже сьогодні, у тому, хто далеко не схожий на багатого володаря?



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)