Недільні думки. Квітна Неділя (Ів. 12, 1-18)


        «Осанна! Благословен той, хто йде в ім’я Господнє, ізраїльський цар!» (Ів. 12, 13б). Саме таким тріумфальним вигуком прослави, Єрусалим зустрічає свого царя, Який іде на добровільні страждання.
         Тим часом, готується змова, щоб вбити Христа. Юда Іскаріотський на вечері попереднього дня заявляє: «Чому не продано це миро за триста динаріїв і не роздано бідним?» (Ів. 12, 5). І справді, найдорогоцінніше Миро, тобто сам Христос буде проданий всього за тридцять срібняків і буде розданий усім біднякам, тобто всьому людству, приходячи повсякчасно у Таїнстві Євхаристії.
         «Лиши її. На день мого похорону зберегла вона те миро» (Мр. 12, 7б). Ісус забороняє Юді Іскаріотському давати зауваження Марії сестрі Лазаря, але не забороняє укласти змову проти себе самого, Благословенного Хто йде в ім’я Господнє! Господь дає кожному можливість зробити свій вибір: бути Мартою, що прислуговує для Нього (див. Ів. 12, 2), Лазарем, який розділяє з Ним трапезу (див. Ів.12, 2), Марією, котра помазує ноги Ісуса миром та обтирає їх своїм волоссям (див. Ів.12, 3), або ж стати на бік тих, хто через заздрість ухвалює вбити Христа та Лазаря (див. Ів. 12, 11;19) чи на бік Юди, який користуючись із свого становища, краде із скарбнички (див. Ів. 12, 6).
         У Квітну Неділю всі ці особи бачать славу, яку Христові влаштовують юдеї. Всі вони мають своє особисте відношення до Христа і всі чекають, або ж хочуть самі влаштувати (як от первосвященики, фарисеї та Юда) розв’язку славетної зустрічі Ісуса у Єрусалимі.
         Тим часом Ісус «знайшов осля… сів на нього» (див. Ів. 12, 14). Він іде проти звичної логіки, не показує себе як переможний цар, але як смиренний слуга «Агнець Божий, який світу гріх забирає» (Ів. 1, 29).  
         Знаходитися серед натовпу, який вітає Христа, аж ніяк не означає бути Його відданим учнем. Необхідно зробити свій свідомий та вільний вибір, приєднуючись до тих, які не тільки словами, але і своїми благовгодними вчинками вітають Ісуса. А це означає, не боятися іти за Ним дорогою Страсного Тижня, навіть якщо у кінці, наш Бог буде зневажний, обпльований, збичований та розп’ятий. Є велика імовірність, що щира дружба з Христом викличне і на нас шквал критики, а можливо навіть і приниження чи відкинення. Саме в такі моменти нехай пригадаються слова Христові: «У світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ!» (Ів. 16, 33б).   



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)