Недільні думки. 27-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Звільнення від недуги скорченої жінки (Лк. 13, 10-17)

        Субота – священний день згідно старозавітньої традиції. День прослави Бога і відпочинку.
         Євангеліє неодноразово згадує про Ісуса, Який проповідує в синагозі саме у суботу. Проповідує не так як інші: «…бо Він навчав їх як повновладний, а не як книжники їхні» (Мт. 7, 28). Його Слово – це те саме Слово, через яке створений весь Всесвіт, видимий і невидимий світ. «І побачив Бог усе, що створив; і воно було дуже добре.» (Бут. 1, 31а). Однак зло руйнує цю первісну гармонійну картину входячи дуже глибоко в життя людини: «…бо помисли людського серця злі вже з молодощів…» (пор. Бут. 8,21).
         У сьогоднішньому євангельському уривку, Творець знову дивиться на своє створіння: «побачивши її» (пор. Лук. 13, 12), дивлячись, знаходить цю дочку Авраама поневолену від злого духа 18 років. Христос промовляє до неї: «Жінко, ти звільнена від твоєї недуги» (Лук. 13, 12б). У цій жінці бачиться весь світ поневолений та деформований злим духом. Світ, який перебував в очікуванні на Того, хто створив його максимально добрим і прийшов знову, щоб реконструювати його у первозданній красі та доброті.
         Субота – день у який Бог-Творець спочив, щоб приймати невпинну подяку від свого створіння. Субота – день у який Ісус лежить у гробі, а воднораз визволяє всіх в’язнів аду приймаючи від них прославу і благодарення. Субота – день у який згадується Песах, вихід Ізраїля із землі неволі (див. Втор. 5, 12-15).
         Голова синагоги не бачить перед собою ані Творця, ані Визволителя, ані Того хто виводить народ з неволі зла. Він бачить – порушення приписів.
         Неділя – день, який для всіх християн вже з самого початку існування Церкви є Днем Господнім, є Пасхою перемоги над злом і смертю. Цей день може і має бути днем Євхаристії (участі в Божественній Літургії), тобто днем благодарення, але не може завершуватися тільки у стінах храму. Прославлення Бога має проявлятися у конкретних вчинках любові, які є нічим іншим, як співучастю у відновленні первозданної доброти усього сотвореного. Через любов і добро світ освячується Божою присутністю, а Його Пасхальна перемога стає видимою у конкретних вчинках доброти. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)