Недільні думки. 25-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Притча про доброго самарянина (Лк. 10, 25-37)


         Притча про доброго самарянина є нічим іншим, як притчею про доброго Господа, Який зустрічаючи кожного з нас, побитого та обкраденого гріхом, поспішає на допомогу. Він лиє на наші рани вино, щоб знезаразити їх. Він намащує рани олією, щоб зняти біль. Недаремно, аж два Таїнства Христової Церкви здійснюються за допомогою єлею (пахучої олії або мира): Миропомазання, у якому людина покривається благодаттю та силою Святого Духа, яка проникає у саме людське єство та Єлеопомазання, у якому зціляюча Божа благодать пронизує тіло і душу людини. Також і Пресвяту Євхаристію звершуємо використовуючи вино, символ очищення.
         «Учителю, що мені робити, щоб вічне життя осягнути?» (Лук.10, 25б) – саме це питання законовчителя спонукає Ісуса розповісти притчу, головною особою якої є сам Христос.
         Чинити добрі діла та поводитися з кожним згідно євангельського закону Божої любові – це природня відповідь на доброту Господа, Який спасаючи нас від смерті гріха спонукає сміливо іти єрусалимською дорогою. Іти дорогою до Нового Єрусалиму, яким є Христова Церква, повноту величі якого спізнаємо тільки у вічності. Це і є відповідь на питання законовчителя, що мені робити, щоб вічне життя осягнути?
         Підсумковий заклик Ісуса: «Іди і ти роби так само» ( Лук. 10, 37б) є нічим іншим, як вказівкою на єдину дорогу до Царства Божого. «… Тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять.» (Мт. 7, 14). Саме тому сучасна спокуса гедонізму, споживацтва, спокійного життя у власне задоволення, є нічим іншим, як поведінкою священика та левіта із притчі про доброго самарянина. Тільки сміливе простування єрусалимською дорогою, яка пролягає через пустиню, у якій можна зустріти розбійників та нещасних побитих і напівмертвих людей, є єдиним шляхом до Царства Божого, дорогою, яку пройшов сам Христос ідучи в Єрусалим на Голгофу, щоб увійти і ввести нас у Царство Боже. «Отож ми вирушаємо в Єрусалим, і Син Чоловічий буде відданий…і засудять його на смерть… а третього дня Він воскресне» (пор. Мт. 20, 18-19).      




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)