Недільні думки. Зіслання Святого Духа на апостолів (Ів. 7, 37-52; 8, 12)


         «Я – світло світу. Хто йде за мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя» (Ів. 8, 12б).
         Чергування світла і темряви – це один з перших досвідів новонародженої дитини. Така циклічність наводить на думку про безкінечність, яка немає жодного сенсу, і так справді би було, якби не Христос. «Я – світло світу» (див. Ів. 8, 12), тобто Він Той, Хто своїм Пасхальним Таїнством розриває циклічність часу, і починається новий, пасхальний, лінійній, новозавітній час, у якому ми живемо.
         Приймаючи вірою Ісуса Христа, як Спасителя і Владику свого життя, для кожного християнина відкривається унікальна можливість: «Хто вірує в мене, як Писання каже, то ріки води живої з нутра його потечуть!» (Ів. 7, 38). Це можливість бути сповненим Святим Духом в такій мірі, що Божественна благодать буде здатна випромінювати із людини, витікати із її нутра.
         Таїнство Миропомазання – це особиста участь у Зісланні Святого Духа, Який сходячи на апостолів являє Церкву Христову, як осіб об’єднаних вірою в Триєдиного Бога. Саме у Церкві є можливість бути учасником світла Христового, бути активним носієм дарів Духа Святого, і врешті стати людиною, яка приносить світлі плоди Святого Духа (любов, радість, мир, терпеливість… див. Гал. 5, 22-23).
         Звісно, все це може залишитися красивими словами, богословськими міркуваннями, якщо кожного дня, у нашій «сірій» буденності ми не будемо по справжньому слідувати за Тим, що говорив так, «що ніколи чоловік не говорив так, як цей чоловік [Ісус] говорить» (пор. Ів. 7, 46).
         Дари Святого Духа подаровані у Таїнстві Миропомазання (мудрість, розум, рада… див. Іс. 11, 2) не мають «автоматичної» дії, але вимагають від кожного християнина важкої, щоденної, постійної та невтомної праці, щоб їх активізувати, розкрити та сповна використати.
         Отож, щоб щиро визнати, що «Він – Христос» (див. Ів. 7, 41), необхідно плекати у собі ніжну присутність Святого Духа, прислуховуватися до Його голосу, який провадить до святості, а отже до повноти життя у світлі, у новому пасхальному часі, що веде нас до Царства Небесного у всій його повноті. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)