Недільні думки. 32-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зустріч із Закхеєм. (Лк. 19,1-10)


        Євангельська розповідь про Закхея є мабуть одним з найбільш знаних, а тому і багато коментованих уривків Святого Євангелія.
         Та чи знав сам Закхей, що його доволі кумедний вчинок: «Побіг він наперед, виліз на сикомир, щоб подивитися на нього, бо Ісус мав проходити тудою» (Лук.19,4), – зробить його ім’я та його самого такою відомою людиною?
           Прихід Ісуса до помешкання Закхея спричиняє чималий скандал: «До чоловіка грішника зайшов у гостину» (Лук. 19,7), але ж буквально незадовго перед тим увесь натовп бачачи чудо зцілення сліпця «…віддав хвалу Богові» (Лук. 18,43б), а ось тут: «Всі…заходилися нарікати…» (Лук.19,7а). Виявляється Закхей, який можливо сприймався не просто як грішник, але як очільник грішників «…він був головою над митарями…» (Лук.19,2б), мав у своєму серці особливе бажання пізнати Бога «…подивитися на нього…» (Лук.19,4а).
         Зустріч з Ісусом стає для Закхея своєрідним дзеркалом. Він бачить у ньому справжню Людину у її найвищому Божому первозадумі. Саме у погляді Божого Сина Захкей віднаходить і своє справжнє обличчя доброї і милосердної людини «…а коли чимось когось і покривдив, поверну вчетверо…» (Лук. 19,8)
         Натовп, який залишається на вулиці здійснює на собі пророцтво Ісаї: «…цей народ устами тільки зближається до мене й губами тільки мене шанує, а серце своє віддалив від мене…» (Іс. 29,13а). Виходить замало просто славити Бога, щоб вже через мить нарікати на Нього. Правдиве славлення Бога – це бажання «подивитися на Нього» в моїх особистих обставинах сьогоднішнього дня. Можливо Він зайшов у гостину до людину, яку всі вважають грішником? Можливо Він благословив добрами того, кого ми вважаємо своїм супротивником? Бачити Бога – означає мати покірне серце сприймати реальність такою, якою вона є, не нарікаючи на Бога, а невпинно славлячи Його.  




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)