Недільні думки. 30-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Діалог з багатим (Лк. 18, 18-27)

           «Учителю благий, що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?» (Лук. 18,18б) – питання яке стоїть у центрі уваги кожної людини, яка прагне знайти спасіння у Бозі. Проте у сьогоднішній євангельській оповіді, це питання використане як спосіб перевірити Христа, наскільки його навчання відповідає закону Мойсея. «Знатний» (пор. Лук. 18, 18а) очевидно не бачить у ньому Сина Божого, але  простого Учителя Закону, а тому й отримує можливо зовсім неочікувану відповідь: «Чому мене звеш благим? Ніхто не благий, хіба один Бог» (пор. Лук. 18, 19б).
         У наступній частині діалогу Христос звертається до Мойсеєвого Закону, який відомий нам сьогодні як Декалог. Цей Закон не просте не втрачає свого значення у Новому Завіті, але стає ще більш вимогливим: «…продай усе, що маєш, і роздай бідним…» (пор. Лук. 18, 22).
         Якщо у Старому Завіті людина могла «покладатися» на свою праведність, яка гарантувалася через дотримання Закону, то у Новому Завіті, вимоги Христа перевершують людські сили, вимагають від людини дуже конкретних і радикальних вчинків любові. Це дивує слухачів Христа, тому Він пояснює спосіб виконання своїх слів: «Неможливе в людей, можливе є в Бога» (Лук.18, 27).
         Ніхто не сміє бути самовпевненим у своєму спасінні, але повинен чинити конкретне добро в ім’я Бога з усією повнотою життєвої сили та можливостей. І лише у цьому випадку можна тільки очікувати на успадкування життя вічного, яке не є заслужене жодною людиною, але є подароване всемилосердним Богом.
         «Почувши це, той засмутився вельми, бо був дуже багатий» (Лук. 18, 23). Такий смуток може прийти і у наше життя, якщо у ньому є певні «частини» чи сфери, які ми вважаємо виключно своїми і не допускаємо туди Бога, Який має стати Владикою нашого життя у його цілісності та без жодних виключень. Саме це вимагає від людини мужності всеціло пожертвувати своє життя на служіння Господу в тому стані, в тих обставинах та з тими можливостями, які маємо. Саме тоді «неможливе», тобто успадкування вічного життя, стає можливим у Бога (пор. Лук.18, 27).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)