Недільні думки. 29-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Очищення десятьох прокажених (Лк. 17, 12-19)

       Очищення було важливим елементом віри Ізраїля. Адже особа яка є нечистою не може наближатися до святого. Під нечистотою у Старому Завіті розумілися не тільки моральні вади, але також і цілий ряд дій або захворювань, які ставили людину у такий статус. Прокажені – це особлива категорія осіб, яка була виключена із суспільного життя і потребувала фізичного зцілення та визнання своєї чистоти з боку священика (пор. Лев. 13 і 14 розділи).
         Зустріч прокажених з Христом є для них чи не єдиною надією на одужання від страшної хвороби, а вказівка Христа: «Ідіть та покажіться священикам!» (Лук. 17, 14б) є запевненням у їхньому зціленні.
         Євангельська оповідь завершується поверненням з подякою до Христа одного з 10-ти прокажених, який одержує не тільки зцілення але і спасіння: «Встань, іди: віра твоя спасла тебе» (Лук. 17,19б).
         У Новому Завіті, тобто в часі в якому живемо і ми, очищення вже не є просто визнанням особи гідною брати участь у релігійних обрядах, але є актом спасіння. Саме тому Таїнство Покаяння впроваджує особу в Таїнство Євхаристії, тобто в Таїнство благодарення за спасіння одержане в Господі.
         Знаменно, що повертається тільки самарянин. Людина яка не належить до вибраного народу, а тому виглядає виключена з поля Божої допомоги. Виявляється тільки він вміє приносити благодарення Богу за благодать яку одержав. Тому то Христова Церква завжди залишається відкрита для кожної людини, яка бажає принести Богові правдиве благодарення.
         Два важливих слова звернених до зціленого самарянина: встань, іди (пор. Лук. 17, 19), (більш точно: Αναστας πορευου – Вставший іди) є закликом жити у подарованому спасінні, продовжувати свій життєвий шлях з новою свідомістю, як нова людина у Христі. Ми є спасенні Господом, ми люблені Богом і постійно очищаємося Його любов’ю від прокази власних гріхів. Через Його Пасху ми воскресаємо у вічне життя, а тому не можемо переставати приносити Богові дар благодарення в усіх справах нашого життя (пор. І Кор. 10, 31).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недільні думки. 3-тя Неділя по Зісланні Святого Духа. Проповідь Христа (Мт. 6, 22-33)

Недільні думки. 24-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення кровоточивої жінки та воскресіння дочки Яіра (Лк. 8, 41-56)

Недільні думки. 31-та Неділя по Зісланні Святого Духа. Зцілення єрихонського сліпця (Лк. 18, 35-43)